Stiai din ce materiale sunt fabricate placutele de frana?
Placutele de frana sunt o componenta esentiala a sistemului de franare. De fiecare data cand apesi pedala de frana, aceasta forta este trimisa de lichidul de frana catre etrier. Etrierul foloseste unul sau mai mult pistonase pentru a presa placutele de frana pe suprafata discului. Placutele de frana trebuie si sa absoarba o mare parte din caldura generata in urma procesului de franare. Placutele de frana sunt consumabile si trebuie inlocuite destul de des.
Atunci cand alegi placute de frana noi pentru masina ta o sa observi ca pe piata exista o multitudine de tipuri de placute.
Placutele de frana se clasifica in 3 categorii: pot fi semi-metalice, organice sau ceramice.
Placutele de frana semi-metalice.
Sunt facute dintr-o combinatie de cupru, otel, grafit si alama, toate inchegate cu o rasina speciala. Placutele de frana semi-metalice sunt foarte eficiente si scot putin zgomot.
- placutele de frana semi-metalice sunt durabile, franeaza eficient si nu prea scot zgomote;
- sunt ieftine;
- sunt un pic mai grele decat celelalte doua tipuri de placute, avand foarte mult metal in componenta;
- nu tocesc foarte tare dicurile de frana.
- atunci cand se uzeaza incep sa scartaie, ai grija sa nu mergi mult cu ele uzate pentru ca pot ajute sa manance din discul de frana;
- functioneaza mai bine in climat cald;
- poti sa gasesti pe piata placute de frana semi-metalice care au in componenta si materiale ceramice, sunt mai eficiente insa costa un pic mai mult.
Placutele de frana din material organic.
Placutele din material organic sunt fabricate din componente non-metalice precum sticla, cauciuc si kevlar toate imbinate cu ajutorul unei rasini.
Sunt mai moi decat cele metalice insa rezista si functioneaza mai bine la temperaturi mari. Acum multi ani placutele organice aveau azbest in compozitie, insa atunci cand azbestul se toaca rezulta praf de azbest care este foarte foarte daunator pentru sanatate. Odata ajuns in plamani, acest praf nu mai poate fi eliminat. Cantitati mari de praf de azbest pot provoca cancer de plamani si de aceea au fost scoase din folosinta. De multe ori producatorii numesc placutele organice si placute organice fara azbest.
- placutele de frana organice sunt foarte silentioase;
- nu au o durata de viata mare si trebuie inlocuite frecvent, pentru ca sunt mai moi creaza si foarte mult praf de frana;
- sunt eco-friendly si se dezintegreaza natural, praful de frana nu este daunator;
- sunt folosite pentru masini usoare si nu foarte puternice.
Placute de frana ceramice
Au ca si compozitie numai material ceramic, rareori au si mici particule de cupru. Se folosesc pentru autoturismele de performanta si pentru masinile de curse, care dezvolta temperaturi mari la franare.
- sunt foarte scumpe, deci sunt rar intalnite;
- sunt foarte durabile si se schimba mult mai rar;
- genereaza foarte putin praf de frana;
- franeaza foarte bine la temperaturi mari.
Cand trebuie sa schimbi placutele de frana?
- vibratii in ghidon;
- sunete anormale in mers (scartait, huruit) – pot fi provocate fie de uzura placutelor, fie de un blocaj al pistonului de etrier;
- se blocheaza franele si se supraincalzesc – de regula, acest lucru se intampla fie din cauza blocarii pistonului din etrier, fie din cauza vreunei defectiuni in sistemul ABS;
- frana este moale – maneta de frana se apasa foarte mult atunci cand exista o scurgere de lichid in sistemul de franare, ceea ce inseamna ca este nevoie de o revizie completa;
- existenta unor striatii (sau deformari) pe discurile de frana – este semn a calitatii indoilnice a acestora si inseamna ca trebuie schimbate de urgenta, impreuna cu placutele.
Lasă un răspuns