Scoala de tehnicieni moto Zenklawa Tech School
CAUTAM pasionati de motoare si motociclete!
Service-ul moto ZENKLAWA din Bucuresti a fondat prima si singura Scoala de Tehnicieni Moto din Romania. Ne dorim doar personal specializat si format in cadrul acestei scoli.
Pana in acest moment am pregatit 4 serii a cate 3 tehnicieni moto, 8 dintre acestia lucreaza in reprezentante sau la cei mai mari dealeri din Bucuresti sau din tara.
Vrem sa facem echipa cu oameni ce au principii, cunostinte si standarde cat mai apropiate cu ale noastre, fondatorii Zenklawa!
Daca esti pasionat de domeniul moto si esti in cautare unui job stabil, vino alaturi de noi!
Ce trebuie sa faci?
Pasul 1. Înscrie-te și alege modalitatea de plată a taxei de examinare și a școlii (din buzunarul tău sau sponsorizat de către un service moto – vei fi condiționat de un contract de fidelitate la promovarea școlii). Cuantumul taxei de școlarizare va fi stabilit ulterior, în seriile trecute aceasta a fost echivalentul a 1000 EUR + 200 EUR (taxa de examinare).
Pasul 3. Promovează examenele psihologice și interviul tehnic . Acestea sunt eliminatorii și se vor susține în perioada în care vei face ucenicia, înainte de începerea cursurilor.
|
Pasul 5. Îți garantăm că poți promova orice probă de lucru pentru un tehnician nivel 3 în vederea obținerii unui un job în cadrul unui service moto – ÎN CAZ CONTRAR ÎȚI PRIMEȘTI BANII ÎNAPOI
Detalii cursuri:
Durata: 20 saptamani.
45 de sedințe de teorie si 30 de sedințe pentru învațarea procedurilor de lucru. 25 de sedinte de limba engleza cu accent pe citit si ascultat materiale din engleza tehnica cu specific moto.
Ședințele de teorie se vor desfăsura de 3 ori pe săptămâna în intervalul 09.00-11.00, în zilele: luni, miercuri și vineri. Ședintele pentru învațarea procedurilor de lucru se vor desfășura in zilele de marți si joi în intervalul 09.00-10.00. Sedintele de limba engleza se vor desfasura tot in zilele de marti si joi, sau modificat in functie de configuratia clasei (incepatori sau avansati).
Orele de practică se vor desfăsura în atelierul Zenklawa, în fiecare zi, dupa terminarea cursului, pana la ora 18.30. Practica nu este obligatorie, dar fiecare cursant trebuie sa poata executa practic procedurile invatate la finalul scolii, in vederea promovarii examenelor finale.
După absolvirea cursurilor și promovarea examenelor finale, se va acorda o diploma de participare pe care va fi precizată specializarea “TEHNICIAN MOTO“.
Cursul teoretic este susținut de către un profesor-formator experimentat, certificat, cu multiple competențe în domeniul tehnic și cu experiență în formare tehnicienilor moto . Procedurile de lucru sunt predate de catre conducatorul atelierului Zenklawa, acesta fiind instructor autorizat cu 10 ani experienta in domeniul moto . Cursul de limba engleza este predat de catre un trainer cu o vasta experienta in predarea limbii engleze atat catre companii multinationale cat si persoanelor care doresc sa isi perfectioneze cunostintele de limba engleza necesare la locul de munca.
Tematica cursului este dedicată exclusiv domeniului moto (motociclete, scutere, ATV-uri) si nu are nici o legatură cu autoturismele.
Ședințele de pregatire teoretica se vor desfășura la sediul Zenklawa Tech School, pe bulevardul Pantelimon nr 1 , sector 2 Bucuresti, într-o sală special amenajată.
Examenele finale pot fi susținute numai cu un număr de minim 40 de prezențe la sedințele de teorie si 25 la sedințele de teorie aplicată (proceduri de lucru), 35 de prezente la cursul de limba engleza.
Pe parcursul predării se vor da examinări parțiale care vor conta la calculul notei finale de absolvire și vor degreva părți din materie pentru exemenele finale.
|

Alte precizări:
-
- Accesul la curs se face pe bază de contract de prestări servicii între părți;
- Sunt disponibile 12 locuri pentru grupa care începe în Octombrie – Decembrie 2023 (în momentul în care se ocupă toate locurile)
- Fiecare cursant va beneficia de un caiet de curs, pe care îl va aduce obligatoriu la fiecare ședință și care va fi pus la dispoziție de către organizator;
- Consumabilele de birotică vor fi puse la dispoziție de către organizator;
- Protocolul este asigurat de către organizator;
- În cazul absentării nu este posibilă recuperearea sedinței;
- Sala special amenajată dispune de toate facilitățile necesare desfășurării cursului;
- Organizatorul își rezervă dreptul de a amâna începerea cursului în funcție de restricțiile apărute si de numarul minim de locuri ocupate.
Pentru orice alte detalii, întrebări și înscriere vă stăm la dispoziție la numărul de telefon: +40741 068 048.
Activitatea intr-un service auto clasic din Romania este organizata folosind o schema de personal specializat in urmatoarele meserii : mecanic auto (723103), electrician auto (723101), vulcanizator auto (814104), tinichigiu-carosier (721303), vopsitor auto(713205).
Aceasta schema de personal specializat este functionala in service-urile care repara autoturisme, autocamioane, autoutilitare sau alte autovehicule folosite in industrii avand in vedere numarul mare al acestora si dezvoltarea pietei auto din Romania, dar si programele de pregatire specifice fiecarei meserii existente in Romania la ora actuala.
In cadrul unui service specializat in intretinerea si repararea motocicletelor, scuterelor, ATV-urilor sau altor vehicule folosite in scop recreational (ski-jet, side-by-side, quad, etc.) denumite in continuare service-uri moto, schemele de personal sunt mult reduse astfel incat atributiunile {mecanic auto (723103), electrician auto (723101), vulcanizator auto (814104)} sunt executate de o singura persoana denumita TEHNICIAN MOTO.
Zenklawa promoveaza astfel intentia de unificare a celor 3 meserii in una singura, tinand cont de aspectele enuntate mai sus dar si de modelele adoptate in tarile in care piata moto este mult mai dezvoltata cum ar fi
Italia, Franta, Germania , Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii.
In Romania la ora actuala, NU EXISTA in C.O.R. (Clasificarea Ocupatiilor din Romania) meseria de TEHNICIAN MOTO.
In cadrul service-urilor moto personalul tehnic este incadrat pe una din functiile mecanic auto (723103), electrician auto (723101), vulcanizator auto (814104) sau alte functii existente in nomenclatorul de meserii dar acestea efectueaza operatiuni din toate cele 3 meserii, fapt care constituie o abatere de la legislatia in vigoare care stipuleaza faptul ca o persoana nu poate exercita o meserie fara autorizare. Totodata o persoana nu poate fi incadrata legal pe doua sau mai multe functii simultan (mecanic auto si electrician auto SIMULTAN)
Pana in prezent, am perfectionat continuu metoda de formare a tehnicienilor moto prin organizarea primului curs din Romania dedicat celor care vor sa lucreze in domeniul moto.
Din 2013, de la infiintarea noastra, am trecut prin toate etapele prin care trece un service moto care doreste sa ajunga in topul preferintelor detinatorilor de motociclete sau scutere din Bucuresti in ceea ce priveste
intretinerea, reparatia sau modificarea acestora.
Am initiat toate demersurile de autorizare a atelierului de catre Registrul Auto Roman si incepand cu anul 2018 am devenit service autorizat.
In tot acest timp am selectat, instruit, verificat si lucrat cu un numar de 33 de persoane pe diferite functii :
tehnician moto: 25 persoane
reprezentant tehnic: 5 persoane
curier specializat in transport moto: 3 persoane.
Dorim sa precizam ca tehnicienii care s-au format in cadrul atelierului nostru lucreaza in proportie de peste 70 % in domeniul moto in service-uri din Romania dar si din strainatate.
Avand in vedere aceste aspecte, putem spune ca avem o bogata experienta in formarea tehnicienilor moto si ca programul nostru de pregatire este functional generand plusvaloare pentru beneficiarii acestuia, atat angajatori cat si angajati.
In Romania la ora actuala nu exista nicio forma de pregatire autorizata specializata pe motociclete sau vehicule recreationale, singurul curs care se organizeaza este cele de mecanic auto care este un curs autorizat cu o programa de predare invechita, bazat pe mecanica autoturismelor vechi.
Asadar, in service-urile moto vom intalni candidati de diferite formatii profesionale si diferite niveluri de experienta tehnica in domeniul moto dar care au in comun pasiunea pentru acest domeniu, sunt motociclisti care folosesc motocicleta personala pe tot parcursul sezonului moto si doresc sa faca o cariera in acest domeniu.
Procesul de recrutare consta in promovarea urmatoarelor probe :
- Interviu cu reprezentantul scolii de tehnicieni moto, in cadrul acestei intlaniri se raspunde la toate intrebarile pe care le poate avea un candidat asupra procesului de formare, evolutia in cariera sau alte intrebari relevante.
- Examen psihologic sustinut in fata unui psiholog autorizat. Acest test are ca scop identificarea unor probleme de natura psihologica care pot duce la incompatibilitate cu aceasta meserie dar si gradul de incadrare al candidatilor in profilul psihologic al unui tehnician moto.
- Interviu tehnic sustinut de catre profesorul formator care are ca scop verificare nivelului de pregatire tehnica a candidatului dar si motivatia acestuia de a urma acesta meserie.
Criteriile de performanta sunt cifre concrete pe care le realizeaza tehnicianul ZILNIC in activitatea sa, pe perioada practicii dar si in continuare, cifre care sunt comparate cu tintele stabilite de catre conducatorii de ateliere si pe baza carora este stabilita performata tehnicianului, nivelul sau de pregatire, importanta acestuia pentru firma si remuneratia corespunzatoare.
Aceste cifre sunt urmatoarele:
1. Numarul de motociclete/scutere/ATV reparate;
2. Numarul de ore facturate/Numarul de ore lucrate efectiv (eficienta);
3. Numarul de motociclete intoarse/respinse (de client sau la inspectiile finale);
4. Curatenia locului de munca (puncte de penalizare pentru abatere de la normele de organizare si curatenie);
5. Punctualitatea/minute de intarziere;
6. Numarul de cursuri tehnice efectuate/in curs de finalizare;
7. Complexitatea lucrarilor efectuate(<2 H manopera – nivel 3, <4 H manopera – nivel 2, >4 H manopera – nivel 1, proiectare si executie de la zero – nivel 0)
Pe langa aceste criterii se vor mai nota si:
1. Potrivirea tehnicianului la valorile firmei (IMPLICARE, SERIOZITATE,
PROFESIONALISM, INVATARE CONTINUA, CORECTITUDINE, ECHIPA ) se acorda „+”(intodeauna manifesta), „+/-” (uneori nu manifesta), „-„cea mai mare parte nu manifesta”
2. Potrivirea pe functia detinuta – se raspunde cu DA sau NU la intrebarile:
Are capacitate sa indeplineasca toate cerintele postului ?
Intelege ce are de facut si ce i se cere?
Vrea sa faca meseria asta?
Fiecare angajator stabileste un nivel standard de performanta pentru angajatii sai si il urmareste constant la angajatii sai.
In Romania la ora actuala nu exista nicio forma de pregatire autorizata specializata pe motociclete sau vehicule recreationale, singurul curs care se organizeaza este cele de mecanic auto care este un curs autorizat cu o programa de predare invechita, bazat pe mecanica autoturismelor vechi.
Asadar, in service-urile moto vom intalni candidati de diferite formatii profesionale si diferite niveluri de experienta tehnica in domeniul moto dar care au in comun pasiunea pentru acest domeniu, sunt motociclisti care folosesc motocicleta personala pe tot parcursul sezonului moto si doresc sa faca o cariera in acest domeniu
Procesul de recrutare pe care ne bazam este format din urmatoarele etape:
1. Cautarea valorilor individuale pe care le are fiecare candidat si prezentarea valorilor necesare in
meserie : IMPLICARE, SERIOZITATE, PROFESIONALISM, INVATARE CONTINUA, CORECTITUDINE,
ECHIPA.
2. Prezentarea metodei de formare profesionala care cuprinde cursuri teoretice si practica in atelier.
3. Monitorizarea continua a candidatului pe toata perioada de proba.
Formarea tehnicienilor moto este un proces continuu si are la baza urmatoarele aspecte:
1. Formarea teoretica.
2. Formarea practica.
I. Formarea teoretica presupune:
Scolarizare in sistemul de educatie national pentru asigurarea unei baze solide de cunostinte teoretice din domeniul tehnic. Nivelul minim admis este de 12 clase cu sau fara diploma de BAC.
Cursuri de formare specifica in domeniul moto unde Zenklawa ofera posibilitatea participarii la primele astfel de cursuri din Romania : cursul teoretic pentru tehnicieni moto si cursul de proceduri de lucru la motociclete si scutere.
II. Formarea practica presupune:
Reprezinta cea mai importanta conditie de formare a tehnicienilor deorece apeleaza la cunostintele dobandite in urma formarii teoretice si presupune acumularea de EXPERIENTA in munca efectiva.
Zenklawa a pus la punct un sistem de lucru care permite tehnicianului incepator sa lucreze la motociclete si scutere sub directa supraveghere si indrumare a unui tehnician cu experienta.
Lucrarile repartizate tehnicianului incepator sunt de complexitate mica, din gama service-ului rapid iar pe masura ce tehnicianul dobandeste suficienta EXPERIENTA si are CUNOSTINTELE necesare dificultatea lucrarilor creste.
In tot acest timp tehnicianul este testat, verificat, i se masoara EFICIENTA.
Curs teoretic de formare a tehnicienilor moto cu durata de 90 de ore repartizate in sedinte de cate 2 ore, de 3 ori pe saptamana, in intervalul 09:00-11:00 si inca o sedinta de examinare a 4 ore.
Durata: 16 saptamani
Curs tinut de : Profesor formator Gabriel Tordai
TEMATICA:
Notiuni generale de introducere in cursul de tehnicieni moto;
Notiuni de fizica: mecanica, statica, dinamica, cinematica, temodinamica;
Stiinta si ingineria materialelor: tipuri de materiale, clasificare, proprietati;
Desen tehnic;
Combustibili si lubrifianti : compozitie, proprietati, alte considerente tehnice;
Organe de masini;
Notiuni generale despre curentul electric;
Mecanica motocicletelor: clasificare, tipuri;
Motorul motocicletei : elemente componente, rol, constructie, functionare;
Instalatia de ungere;
Instalatia de racire;
Instalatia de alimentare;
Instalatia de evacuare;
Generarea de curent la bordul motocicletei;
Sasiul motocicletei: tipuri constructive, clasificare;
Suspensii: tipuri de suspensii, clasificare, principii.
Absolvire : examen scris si oral promovat cu minim media 8.
Scopul cursului : este de a imbunatatii gandirea tehnica a tehnicianului moto incepator pentru a construi un fundament solid de acumulare de cunostinte tehnice viitoare. Cursul si predarea este adaptata la nivelul de pregatire postliceal si este alcatuita din prelegeri libere sustinute prin materiale scrise, prezentari video pe proiector sau whiteboard si discutii libere. Cursantii sunt obligati sa aibe caiet de pregatire si sa ia notite.
Materiale consumabile si protocol: sunt asigurate de catre organizatorul cursului.
Curs teoretic de insusire a procedurilor de lucru ale tehnicienilor moto cu durata de 30 de ore repartizate in sedinte de cate o ora, de 2 ori pe saptamana, in intervalul 08:00-11:00 si inca o sedinta de examinare a 4 ore.
Durata: 15 saptamani
Curs tinut de : Instructor autorizat Pacurar Alexandru Dorin, conducator atelier Zenklawa
TEMATICA:
Proceduri de lucru folosite in activitatea tehnicienilor, demontare/montare subansamble si operatiuni de mentenanta.
Organizarea postului de lucru, masuri de tehnica securitatii muncii, managemantul deseurilor generate din activitatea de intretinere a motocicletelor, scuterelor sau ATV
Masuri de crestere a eficientei muncii tehnicienilor, marirea productivitatii acestora.
Absolvire : examen scris si practic promovat cu minim media 8.
Scopul cursului : familiarizarea elevilor tehnicieni cu specificul activitatii de intretinerea a motocicletelor, cunoasterea sculelor necesare in activitate si lucrul cu acestea, insusirea procedurilor de lucru folosite in cadrul activitatii zilnice, incadrarea in standardele cerute de catre angajatori pentru ocuparea pozitiilor de tehnicieni nivel 3 (incepatori), verificarea practica a cunostintelor tehnice acumulate .
Curs teoretic de însușire a noțiunilor de limbă engleză specifice tehnicienilor moto
Structura cursului: 80 ore repartizate în ședințe de câte doua ore, de două ori pe săptămână
Durata: 20 săptămâni
Curs susținut de: Ana-Maria Spânu
Competențele profesorului:
Absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, secția Engleză-Germană (nivel licență)
Absolventă Master – Studii Culturale Britanice
Certificare: Cambridge C2 Proficiency (nota A), IELTS, TOEFL, SAT, curs ADLS (Analiza și Didactica Limbajelor Specializate)
Obiectivul cursului:
Însușirea cunoșțintelor lexicale și gramaticale care permit înțelegerea și utilizarea limbii engleze în activitatea practică. Cursul pune accent pe vocabular specializat și pe structuri gramaticale de bază folosite în domeniul moto. Textele și mostrele audio-video sunt extrase din surse autentice. Se utilizează tehnici bazate pe simularea unor situații reale prin care vor fi asimilate inclusiv expresii idiomatice. Vom începe cu o testare inițială și cu analizarea nevoilor individuale ale cursanților, iar evaluarea performanței se va face pe parcurs. Programa va fi personalizată în funcție de interesele cursanților.
TEMATICA
Noțiuni introductive de vocabular și expresii uzuale
Noțiuni generale de gramatică engleză
Vocabular specializat
- Acțiuni de bază în atelier: explicarea problemei, clarificarea informației, solicitarea unui sfat, listarea defecțiunilor, prezentarea soluțiilor
- Scule și unelte: tipuri și utilizări
- Anatomia unei motociclete
- Roți, frâne și anvelope
- Sisteme de măsurare: metric versus imperial
- Materiale
- Șasiul motocicletei: modele, design și proiectare
- Tipuri de suspensii
Absolvire: examen scris promovat cu minim nota 8
Materiale consumabile și protocol: sunt asigurate de către organizatorul cursului.
Practica dureaza aproximativ 4 luni si se desfasoara pe toata perioada in care se fac cursurile teoretice.
Zenklawa a venit cu propunerea efectuarii stagiului de practica in doua moduri:
1. Practica la locul de munca pentru tehnicienii din Bucuresti sau zone apropiate;
2. Practica la Zenklawa pentru cei care vin din alte localitati de unde nu ne poate face naveta zilnica.
Pentru cei care opteaza pentru varianta efectuarii stagiului de practica la locul de munca sarcina de supraveghere si indrumare de catre un tehnician cu experienta va fi transferata atelierului respectiv care va desemna acea persoana . Aceasta persoana va avea in SUBORDINE tehnicianul incepator si va fi instruita de catre Zenklawa pentru a putea urmarii si aplica criteriile de performanta pentru tehnicianul incepator.Pe perioada practicii tehnicianul va fi evaluat si notat conform criteriilor de performanta de la punctul 6.
Elevul tehnician trebuie sa se prezinte in zilele de practica la ora stabilita cu conducatorul de atelier la sediul Zenklawa din Bucuresti unde va participa la activitatile organizate pentru practica.
Elevul tehnician va primi lucrari de intretinere sau reparatii in functie de cunostintele pe care acesta le dobandeste sau le are deja, plecand de la lucrari de nivel 3 (<2 H manopera – nivel 3, <4 H manopera – nivel 2, >4 H manopera – nivel 1, proiectare si executie de la zero – nivel 0) sub directa supraveghere a unui tehnician cu experienta. Pe perioada de practica tehnicianul va utiliza procedurile de lucru pe care le-a primit, va folosi toata documentatia tehnica disponibila la locul de munca precum si indrumarile tehnicianului cu experienta in scopul efectuarii la nivel maxim calitativ a sarcinilor si lucrarilor repartizate.
Elevul tehnician NU POATE FI TRAS LA RASPUNDERE pentru eventualele stricaciuni-defecte pe care acesta le produce fara intentie, toata raspunderea fiind a tehnicianului cu experienta care il are in SUBORDINE.
Diploma de absolvire se va acorda dupa finalizarea cursurilor teoretice si promovarea acestora cu minim media 8 (vezi punctul 7) la care se va adauga notarea pe parcursul practicii in atelier care va confirma atingerea criteriilor de performanta stabilite de comun acord la inceputul perioadei de formare in meseria de tehnician moto (vezi punctul 5).
Pretul intregului proces de formare este infim in comparatie cu beneficiile rezultate in urma promovarii acestui sistem de pregatire care consta in:
Invatarea bazelor unei meserii extrem de cautate pe piata fortei de munca din Romania;
Pachete salariale adaptate la performanta si plusvaloarea adusa;
Integrarea in echipele de service ale celor mai mari companii din domeniul moto din tara;
Placerea de a muncii intr-un domeniu preferat, dinamic, orientat spre performata;
Intrarea in contact cu cele mai noi motociclete, scutere sau vehicule recreationale ale momentului;
Sentimentul de apreciere al clientilor multumiti de calitatea serviciilor oferite;
Intrarea in comunitatea tehnicienilor moto din Romania;
Participarea la proiecte de restaurare sau modernizare deosebite, apreciate de toti pasionatii moto;
Taxa de examinare psihologica si inteviul tehnic : 1000 ron
Costul scolarizarii pentru un cursant: 4945 ron.
Cursul se poate achita in 3 rate: una la inscriere, una la jumatate perioadei si una la final, inainte de examen.